Slaap je beter in wollen slaapkleding?

Slaap je beter in wollen slaapkleding?

Een goede nachtrust is van groot belang, want slechte slaap kan leiden tot allerlei negatieve gevolgen voor onze fysieke, neurologische en psychologische gezondheid. Dit kan bijvoorbeeld een achteruitgang van de cognitie betekenen, een verzwakt immuunsysteem, een verhoogd risico op depressie en slechte fysieke gezondheid. Een manier om de slaapkwaliteit te verbeteren is door het gebruik van slaapkleding en beddengoed dat een stabiele microklimaat in bed bevordert. Wol heeft namelijk natuurlijke en inherente eigenschappen die helpen om zo'n omgeving te creëren.

Onderzoek bewijst dat wol helpt om een stabielere lichaamstemperatuur te behouden en transpiratie te bestrijden, waardoor een meer comfortabele slaapomgeving ontstaat. In het bijzonder is gebleken dat wol een superieure buffering biedt van warmte- en vochtigheidsveranderingen in vergelijking met andere vezels. Dit stelt wol in staat om te beschermen tegen lage of hoge temperaturen en hoge luchtvochtigheid, die bekend staan om een negatief effect te hebben op de slaap. De positieve effecten van het slapen met wol gelden voor mensen van alle leeftijden. Omdat de slaapkwaliteit en de vermogen om de lichaamstemperatuur te reguleren echter afnemen met de leeftijd, is het dragen van wollen slaapkleding en het gebruik van wollen beddengoed extra aan te raden voor ouderen.

Wollen slaapkleding

Een studie uit 2018 wees uit dat oudere volwassenen die wollen slaapkleding dragen sneller in slaap vallen en minder last hebben van verstoorde slaap in vergelijking met mensen die andere vezels dragen. De studie toonde aan dat volwassenen van 65 jaar en ouder gemiddeld 12 minuten nodig hadden om in slaap te vallen, in vergelijking met 22 minuten wanneer ze polyester droegen en 27 minuten wanneer ze katoen droegen. Hoewel de voordelen van wollen slaapkleding op de slaapkwaliteit het meest zichtbaar zijn bij oudere volwassenen, laten studies zien dat deze voordelen ook van toepassing zijn op jongere volwassenen.

 

 

Een studie uit 2016 heeft onderzocht hoe wol en katoen als slaapkleding de slaapkwaliteit beïnvloeden bij een temperatuur van 17 graden Celsius. De resultaten tonen aan dat zowel mannen als vrouwen van 19 tot 27 jaar aanzienlijk sneller in slaap vielen wanneer ze wol droegen in vergelijking met katoen.

 

Bron: The Woolmark Company

Nieuwere post →