Waarom merinowol zo goed is voor de huid

Waarom merinowol zo goed is voor de huid

Recent gepubliceerd onderzoek heeft aangetoond dat het dragen van superfijne merinowol direct op de huid gunstig is voor mensen met eczeem. Dit voegt zich bij een groeiend aantal onderzoeksbevindingen die de welzijnsvoordelen van superfijne merinowol ondersteunen. Het onderzoek heeft aangetoond dat het dragen van superfijne merinowol de ernst en symptomen van deze chronische huidaandoening significant verbetert, wat bezwaren weerlegt dat alle wol prikkend en jeukerig is.

Wat is eczeem?

Eczeem, ook wel atopische dermatitis genoemd, is een ontstekingsconditie waarbij de huid droog wordt, waardoor scheuren, bacteriële infecties, roodheid en jeuk ontstaan. Eczeem treft tot 28% van de pasgeborenen en komt steeds vaker voor in veel delen van de wereld. De meest voorkomende behandelingen bestaan uit het regelmatig gebruiken van niet-cosmetische moisturizers en topische steroïden om ontstekingen te verminderen, en antibiotica om bacteriële infecties te bestrijden.

Wol is gunstig voor mensen met eczeem

 

Figuur 1: Wol werkt om de dynamische micro-klimaat tussen de stof en de huid te bufferen.

Of het nu warm, koud, vochtig of droog is, kleding gemaakt van merinowol is het meest ademend in vergelijking met kleding gemaakt van andere vezels. Wol kan tweemaal zoveel vochtige lucht absorberen en afgeven als katoen en 30 keer zoveel als polyester. Als het direct op de huid wordt gedragen, werkt wol als buffer voor het dynamische microklimaat tussen de stof en de huid, wat helpt om de luchtvochtigheid en temperatuur te stabiliseren. Het lijkt erop alsof wol op een tweede huid lijkt.

 

Figuur 2: Onderzoek toont aan dat wol een van de beste vezels is voor vochtopname, in vergelijking met andere veelvoorkomende kledingvezels.

Mensen met eczeem hebben een bijzonder gevoelige huid en volgens een Australisch onderzoek van het Murdoch Children's Research Institute, is kleding gemaakt van zachte, superfijne Merino-wol goed te verdragen door de deelnemers en vermindert het hun eczeemsymptomen. (Opmerking: de kleding moet een gemiddelde vezel diameter van 17,5 micron of fijner hebben.)

Merinowol wordt officieel erkend als astma- en allergievriendelijk

Als gevolg van onderzoek gefinancierd door The Woolmark Company, heeft de internationale certificeringsinstantie Allergy Standards Limited (ASL) beddengoed van merinowol officieel erkend als astma- en allergie-vriendelijk.

Door het ontwikkelen van onafhankelijke wetenschappelijke standaarden voor producten, heeft Allergy Standards Limited (ASL) als doel om de gezondste mogelijke binnenomgeving te creëren voor individuen met astma en allergieën. ASL werkt samen met diverse patiëntenorganisaties, goede doelen en overheidsinstanties over de hele wereld, waaronder de Asthma and Allergy Foundation of America.

In haar motivatie voor het uitgeven van haar nieuwe certificeringsstandaard (ASP: 02-25/101) voor beddengoed gemaakt van merinowol, verwijst ASL naar de resultaten van de vier recente onderzoeksartikelen die op pagina 3 van deze factsheet worden beschreven.

De hoeveelheid bewijs dat aantoont dat hoogwaardige, fijne merinowol niet-irriterend is en weinig risico vormt voor mensen met een gevoelige huid groeit. Een recent rapport dat de literatuur op dit gebied bekeek, vond dat een grove vezellengte (> 30-32 micron) een huidirritatie veroorzaakt die niet wordt waargenomen bij fijnere merinowol. De effecten op patiënten met mild tot matige atopische dermatitis die merinokleding droegen, werden ook recentelijk onderzocht in verschillende klinische studies in Australië en de VS.

Dermatologisch onderzoek toont reductive van eczeemsymptonen

In positief nieuws voor mensen met eczeem, hebben drie recente dermatologische proeven aangetoond dat zuigelingen, adolescente en volwassen eczeem-patiënten minder symptomen rapporteerden wanneer ze superfijne merinowollen kleding direct op de huid droegen.

Studie 1 - Wollen kleding aanbevolen voor zuigelingen met eczeem (MCRI, Melbourne)

De theorie dat superfijne merinowol direct op de huid gedragen kan profiteren voor mensen met eczeem is op de proef gesteld in een studie onder leiding van Associate Professor John Su van het Murdoch Children's Research Institute. De studie toonde aan dat superfijne merinowollen kleding de ernst van pediatrische mild-matige atopische dermatitis verminderde in vergelijking met katoenen kleding. De grafiek hieronder toont de afname van eczeemsymptomen gedurende een periode van zes weken tijdens het dragen van wollen kleding en de daaropvolgende toename van symptomen bij het teruggaan naar het dragen van katoenen kleding. De studie, gepubliceerd in het British Journal of Dermatology, daagt het misverstand uit dat alle wol door kinderen met eczeem moet worden vermeden. De studie concludeerde dat traditionele managementrichtlijnen die alle wollen kleding als irritanten classificeren, moeten worden gemodificeerd om superfijne merinowol op te nemen als aanbevolen kledingkeuze bij kinderatopische dermatitis.

Studie 2 - Aanzienlijke reducties in symptonen voor tieners en volwassenen met eczeem (QIDERM, Brisbane)

Een studie onder adolescenten en volwassen eczeempatiënten in Brisbane, geleid door Dr. Lynda Spelman van het Queensland Institute of Dermatology (QIDerm), heeft ook de voordelige effecten van het dragen van superfijne merinowol direct op de huid aangetoond. Gepubliceerd in het Journal of Scientific & Technical Research, concludeerde de studie dat superfijne merinowollen baselayer kleding een waardevolle aanvullende therapie kan zijn bij de behandeling van atopische dermatitis. "We hebben aanzienlijke verminderingen gezien in huid droogheid, roodheid en jeuk, en in het gemeten gebied van ontsteking," zei Dr. Spelman.

Studie 3 - Belangrijke verbeteringen gezien in gemiddeld eczeem gebied en ernstigheidsscore (afd. dermatologie, Universiteit van Louisville, Kentucky, VS)

Een studie onder kinderen en volwassenen met eczeem door de Afdeling Dermatologie van de Universiteit van Louisville in Kentucky heeft ook aangetoond dat het dragen van superfijne merinowol direct op de huid voordelen biedt. De studie, gepubliceerd in het medische tijdschrift Dermatitis en geleid door Professor Joe Fowler, bevestigde dat het dragen van merinowollen kleding in vergelijking met standaardkleding de ernst van atopische dermatitis verbeterde en de kwaliteit van leven van patiënten met atopische dermatitis verhoogde.

"Deze studie en die van Professor John Su en Dr Lynda Spelman laten zien dat kleding van fijne diameter merinowol acceptabel moet worden beschouwd voor mensen met eczeem en lijkt therapeutisch te zijn voor patiënten met mild tot matige atopische dermatitis,"

- Professor Fowler.

Wol is geen allergeen

Een groep van zeer gewaardeerde medische professionals uit de hele wereld heeft onderzoeksartikelen beoordeeld die gedurende de afgelopen 100 jaar zijn gepubliceerd, met als doel wetenschappelijke studies te beoordelen die beweren dat wol allergieën veroorzaakt. De groep heeft nu een artikel gepubliceerd getiteld "Debunking the Myth of Wool Allergy" met als primaire conclusie dat er geen bewijs is dat wol een allergeen is. Er werd gevonden dat, als een stof wel sensaties van jeuk en prikken op de huid veroorzaakt, dit komt door de grote diameter van de vezels en niet door het vezeltype wol.

 

 

Bron: The Woolmark Company

← Oudere post Nieuwere post →